Freenom, een handelsnaam van OpenTLD, is bij velen bekend als de partij die .TK domeinnamen gratis beschikbaar stelde. Bij anderen is het bedrijf eerder bekend vanwege de juridische geschillen. Die laatste groep wellicht al hebben vernomen dat OpenTLD de business verlaat.
Gratis domeinnamen waren ooit een interessante optie voor scholieren. Al heel snel kwamen spammers en andere cybercriminelen er achter dat een .TK, .CF, .GA, .FQ of .ML domeinnaam wel erg handig was en dat er geen normale controle plaatsvond. Er zijn berichten dat alleen al voor .TK meer dan 20 miljoen registraties van domeinnamen te linken zouden zijn geweest aan illegale, criminele en ongewenste online activiteiten.
Geld verdiende Freenom niet aan het beschikbaar stellen van de domeinnamen aan eerlijke en al die andere klanten. Zodra een domeinnaam werd opgezegd of geparkeerd voorzag het de website van een hoop banners. Die leverden het geld op.
Tot de klanten van Freenom behoorde een groep die makkelijk te omschrijven is en veel sporen achter liet. Dat zijn de personen en bedrijven die domeinnamen registreerden met als doel een bestaande naam na te bootsen. Denk daarbij aan de website die lijkt op een bekende bank, maar met een schrijffout en eindigend op .TK, of een website die een kloon is van een groot socialmedia platform.
Banken en de platformen hebben een ding gemeen: zij zetten heel veel middelen in om de eigen naam en rechten te beschermen. Daar is Freenom achter gekomen. Het bedrijf bleek niet in staat of bereid aan sommaties van die soort partijen te voldoen. Dat escaleerde op alle manieren, incusief rechtszaken . Al die rechtszaken werden totaal kansloos verloren. Een rechtszaak van Meta leverde een toegekende schadeclaim op van $500 miljoen.
Het summiere persbericht dat OpenTLD – Freenom online heeft gezet maakt melding van een schikking die is getroffen met Meta. Direct daaraan gekoppeld is het besluit de business te verlaten. OpenTLD – Freenom – gaat op zwart, alle domeinnamen worden overgeheveld naar andere partijen. Die zullen als eerste een grondige NAW check gaan doorvoeren, al was het maar omdat zij geen gratis registraties aanbieden.
Hiermee komt dan een einde aan het gratis verstrekken van domeinnamen. Cybercriminelen verliezen daarmee een belangrijk hulpmiddel en Nederland verdwijnt zo hopelijk uit bepaalde lijstjes.